Liikenneluotsien teemakirjeNäe ja näy 
heijastimen ja valojen avulla
On jälleen se aika vuodesta, kun omista laatikoista ja varastoista on tarpeen kaivaa heijastimet esille ja varmistua siitä, että ne on kiinnitetty ulkovaatteisiin tai asusteisiin. Suurin osa meistä liikkuu liikenteessä jalan, vaikka se olisi vain hetken parkkipaikalla, josta kävelemme sisään. Kun samassa paikassa on liikkeellä ajoneuvoilla, on tärkeä varmistaa, että näymme riittävästi.

Mistä hyvän heijastimen tunnistaa?

Hyvän heijastimen tunnistaa siitä, että myyntipakkauksesta löytyvät: CE-merkintä, standardi EN 13356, maininta tyyppihyväksynnän tehneestä tahosta (yleensä Työterveyslaitos), käyttöohjeet sekä valmistaja. Myös heijastinliivistä tulee löytyä CE-merkintä ja standardi EN 1150 (ei-ammattikäyttöön tarkoitetut liivit) tai EN ISO 20471 (ent EN 471 ammattikäyttöön tarkoitetut liivit).

Muut heijastavat vaatteet ja asusteet tehostavat yleensä näkymistä entisestään. Ne eivät kuitenkaan ole henkilösuojaimia, kuten heijastin ja heijastinliivi, joiden näkyvyys on varmistettu. Siksi vähintään yksi heijastin on aina hyvä olla matkassa. Polven korkeudella vapaasti liikkuva heijastin näkyy parhaiten autosta.

Heijastavien tuotteiden näkyvyydestä voi itse saada jonkinlaista osviittaa, kun ottaa tuotteesta pakotetulla salamalla kuvan siten, että vieressä on yhtä suuri pinta-ala heijastimia tai heijastinliivin heijastavaa osaa. Myös taskulampulla voi yrittää tiirailla kauempaa molempia pintoja siten, että taskulamppu on nenänpään jatkeena ja osoittaa suoraan kohti heijastavia tuotteita.

Onhan polkupyörässä punainen takavalo pimeällä ja hämärällä?

1.6.2020 uusi tieliikennelaki astui voimaan ja samalla astui voimaan liikennesääntö takavalon käyttämisestä polkupyörässä. Valon on aivan kuten autossakin oltava väriltään punainen. Edessä käytetään edelleen kirkasta valoa - valkoista tai keltaista hämärän ja pimeän aikaan ja silloin, kun näkyvyys on muutoin heikkoa esimerkiksi sankan sumun takia. Valot on siis aina hyvä pitää mukana pyörällä liikuttaessa, jos ne eivät ole jatkuvasti kiinni ajoneuvossa. 

Milloin olet viimeksi tarkistanut auton etu- ja takavalot?

Myös autolla liikkuva tekee itsensä näkyväsi muille ja näkee paremmin heijastimia käyttävät kanssaliikkujat, kun valot ovat kunnossa. Tarkista valojen toimivuus säännöllisesti esimerkiksi pimeällä suuntaamalla ne seinää vasten ja kiertämällä auton ympäri. Ota myös käyttöön seuraavat keinot:

·         Hidasta vauhtia tien ylityspaikkojen läheisyydessä tai kun valot heijastuvat ikkunaan. 

·         Pidä tuulilasi ja silmälasit puhtaina.  

·         Käytä sopivia silmälaseja.  

·         Aja silloin, kun kävelijöitä ja pyöräilijöitä on vähemmän liikkeellä ja näkyvyys hyvä.  

·         Aja tieosuuksilla, joilla kohtaamisia on vähemmän. 

·         Läheltä-piti-tilanteet voivat olla merkki siitä, että et näe kunnolla. Käy säännöllisesti silmälääkärissä. Esimerkiksi kaihi on useimmiten hoidettavissa leikkauksella, jonka jälkeen asiat kirkastuvat.  Vinkkejä oman yhteisösi turvallisen liikkumisen edistämiseen

Poimi alta vinkit yhteisösi turvalliseen liikkumiseen tai keksi omasi.

Helpot ja nopeat

·         Muistuta yhteisöäsi heijastimen käytöstä.

·         Testaa yhteisösi tietoutta neljän kysymyksen heijastinaiheisella tietovisalla

·         Onko uusi tieliikennelaki herättänyt puhetta yhteisössäsi? Onko epävarmuutta säännöistä? Uudet ja vähän vanhemmat liikennesäännöt voi kerrata Liikenneturvan Jalan ja pyöräillen oppaan avulla. Sen voit tilata myös paperisena sitä tarvitseville.

Hiukan vaativammat

·         Havainnoi yhteisösi jäsenten heijastimien käyttöä, jos kohtaat heitä. Muistuta käyttämättömiä kaivamaan heijastimet esille. Palkitse heijastimen käyttäjät. 

·         Katsokaa yhdessä yhteisösi jäsenten kanssa jokin viime kevään etäluentotallenteista (kesto noin 35 minuuttia per tallenne)

Enemmän aikaa ja järjestelyjä vaativat

·         Liikenneturvan paikalliset etäluennot eläkeläisille. Kokoa oman yhteisösi jäsenet tietokoneidensa tai älylaitteidensa äärelle paikalliseen etäteematilaisuuteen. Lisätietoa Liikenneturvan järjestämistä teematilaisuuksista.

Näkyvää syksyä!

Lähetämme seuraavan Liikenneluotsikirjeen joulukuussa 2020.
Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 55 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Liikenneturva
Sitratie 7, PL 29, 00421 Helsinki
liikenneturva@liikenneturva.fi

Osoitelähde: Liikenneturvan asiakasrekisteri ja tiedotejulkaisujärjestelmä.
Tietosuojaseloste: https://www.liikenneturva.fi/fi/tietosuojaseloste


 Jaa 

 Twiittaa 

 Välitä 

Päivitä asetukset  |  Peruuta tilaus