Liikenneluotsien teemakirje, helmikuu 2020

Liikenteessä havainnointi ja uusi tieliikennelaki

Havainnointikyky liikenteessä on olennaista, jotta huomaamme kaikki tärkeät tilanteet ja pystymme reagoimaan niihin. Havainnoinnissa ei ole kyse pelkästään näkökyvystämme, eli siitä, näemmekö liikenteessä tapahtuvat asiat vai emme. Havainnoinnissa on kyse myös siitä, että ehdimme käsitellä havaitut tilanteet mielessämme ja toimia riittävän ajoissa.

Usein juuri tämä kokonaisprosessi, jossa näköhavainto siirtyy aivojemme käsiteltäväksi ja sieltä lihaksille käskynä toimia, hidastuu jonkun verran ikääntyessä. Hidastuminen saattaa johtaa tunteeseen siitä, että kovassa vauhdissa ei ehdi mukaan tai että muut ikään kuin vain ilmaantuvat yhtäkkiä näkökenttäämme.

Mitä tällaisissa tilanteissa voi tehdä?
Havainnointia voi helpottaa monin eri tavoin:

 • Liiku ruuhka-aikojen ulkopuolella.
 • Vältä sellaisia liikenneympäristöjä, tien ylityksiä ja risteyksiä, jotka tuntuvat haastavilta.
 • Hidasta vauhtia. Muista kuitenkin antaa muille turvallinen tila ohittaa, jos autolla ajaessasi perään alkaa muodostua jonoa.
 • Käytä vaihtoehtoista reittiä.
 • Venyttele niska- ja kaulalihaksia, jotta pää liikkuu reippaasti puolelta toiselle.
 • Käy säännöllisesti silmälääkärillä ja ota havainnointivaikeudet puheeksi lääkärisi kanssa, jos ne ovat kovin haittaavia tai ilmaantuvat nopeasti. Hidastumisen tai näkökyvyn muutosten taustalla voi olla jokin hoitoa ja lääkitystä vaativa sairaus.

Tieliikennelaki uudistuu 1.6.2020

Ensi kesäkuusta lähtien liikenteessä voi tulla vastaan muutamia sellaisia tilanteita, jotka pistävät totutut havainnointimallimme uusiksi. Uusi tieliikennelaki myös korostaa jokaisen tielläliikkujan ennakointivastuuta.

Yksittäisen tielläliikkujan kannalta liikennesäännöt eivät kuitenkaan lopulta juurikaan muutu. Nykyisillä tiedoilla ja taidoilla pärjää pitkälle. On silti joitakin asioita, jotka saattavat haastaa havainnointitapamme ja aiheuttaa ihmetystä liikenteessä liikkuessamme, jos ei tiedä sääntöjen muuttuneen.

 • Yksisuuntaisella ajotiellä ei kannata heti hieraista silmiään, jos polkupyöräilijä ajaa vastaan. Hänellä on siihen oikeus silloin, jos pyöräliikenne molempiin suuntiin on lisäkilvillä osoitettu.
 • Etenkin pimeällä, ajoradan oikeassa reunassa taajamassa loistavat ajovalot voivat tuntua hämmentäviltä. Ajoneuvo on kuitenkin todennäköisesti juuri pysäköinyt tai lähdössä kadunvarsipysäköinnistä pois, sillä jatkossa taajamassa saa pysäköidä molemmin puolin kaksisuuntaista ajorataa.
 • Kun ajoneuvot edessäsi tiivistävät vuorotellen kahdelta kaistalta yhdelle, tiellä on todennäköisesti uusi liikennemerkki. Kahden ajokaistan yhdistämistä osoittavan liikennemerkin kohdalla kaistalle liitytään vetoketjuperiaatteella.
 • Kun käännyt väylälle, jossa on useampi samaan ajosuuntaan vievä kaista, edelläsi tai perässäsi väylälle kääntyvä saattaa valita eri kaistan kuin sinä. Vastaavasti, vastakkaisesta suunnasta väylälle kääntyvä saattaa valita kanssasi saman kaistan. Kuljettaja saa valita mille saman ajosuunnan kaistoista kääntyy, kun kaistoja on kaksi tai enemmän. Valinta on kuitenkin tehtävä muu liikenne huomioiden.
 • Jos ohituskieltoa osoittava sulkuviiva oli mielestäsi vielä jokin aika sitten keltainen, mutta näyttäisi haalistuneen valkoiseksi, niin näössäsi ei todennäköisesti ole vikaa. Viimeistään kesäkuussa 2023 näemme kaikki vain valkoisia sulkuviivoja Suomen teillä.

Vinkkejä oman yhteisösi turvallisen liikkumisen edistämiseen

Poimi alta vinkit yhteisösi turvalliseen liikkumiseen tai keksi omasi.

Helpot ja nopeat

 • Lue yhteisöllesi tässä kirjeessä luetellut muutokset. 

Hiukan vaativammat

 • Sopikaa yhteisössänne joku tai muutama vetovastuussa oleva henkilö, joka huolehtii muutaman pään liikkuvuutta lisäävän taukoliikkeen vetämisestä kokoontumisissa.
 • Jakakaa kokemuksia havainnointia helpottavista keinoista. Kysy, kuinka moni on huomannut havainnointikyvyn muutoksia omassa tai vertaisen liikkumisessa? Kerro tässä kirjeessä luetellut havainnointia helpottavat vinkit. Kysy, mitä keinoja muut näistä käyttävät. Kysy, onko heillä muita kikkoja tiedossa.

Enemmän aikaa ja järjestelyjä vaativat

 • Pyytäkää paikallista optikkoa paikalle kertomaan näkemisestä liikenteessä ja optikkojen tarjoamista ratkaisuista näkemisen helpottamiseksi (esimerkiksi näön tutkimukset ja häikäisyä vähentävät linssit). Voit pyytää optikkoa olemaan Liikenneturvaan yhteydessä, jos hän tarvitsee esitysmateriaalia turvallisesta liikenteessä liikkumisesta.

Valppaita kevätpäiviä!